Sunday, 2 June 2013

menyemai benih nangka belanda..
assalam..
kenal x anak pokok ni... inilah pokok buah nangka belanda.setengah org kata durian belanda @ graviola. apa pun namanya yg pasti buah ini amat besar khasiatnya. saya ada terbaca dlm fb baru2 ni....

Diantara khasiat penting yang terdapat pada DURIAN BELANDA (GRAVIOLA)
kaya dengan Acetogenin yang membantu menyerang dan membunuh sel sel kanser secara efektif dan semulajadi, dan secara selektif tanpa menyerang sel sel baik lain di dalam badan, dan menurut kajian saintis perubatan , ianya adalah AGEN ANTI SEL KANSER 10000x lebih baik daripada rawatan Kemoterapi* (bukan propa atau auta semata,untuk rujukan, lawati artikel yang mengesahkan ini dari internet, just google search ‘graviola anti cancer’ dan anda akan menjumpai banyak artikel mengenai perkara ini

berbalik kpd anak pokok ni sebenarya saya semai melalui biji buah ni yg saya kumpul dan simpan dalam bekas yg mengandungi air. benda ni sy blajar dr maid indon saya yg dulu. kataya kalau mau tanam apa2 biji benih lebih baik rendam 2/3 hari trlebih dulu. sya pun ikut la petuanya sbb sepanjang dia keja ngn sya dulu bnyk jgk la hasil tanaman nya yg sempat kami nikmati sekeluarga.

lps rendam tu sya cmpak  atas tanah bersebelahan pokok kunyit. rupa2nya berhasil jgk. dlm x sedar tumbuh la beberapa anak pokok graviola. wah...ini sdh bgus. hr ni bukan snang nak dpt buah ni di pasar. kalau di kampung2 mungkin masih ada.

buah ni sebenarnya selain dimkn bgtu sj boleh jg dibuat jus. biasa sya suka jdkan ala2 dessert..caranya campur susu cair ngn sirap sos. sejukkan dlm peti ais. mmm...mmg sdp.

No comments:

Post a Comment